Steun ons en help Nederland vooruit

Weblog van lijsttrekker Rens Raemakers – maart 2014

Inmiddels ziFlyer D66-Leudaljn we beland bij het meest intensieve gedeelte van de campagne. De posters hangen in alle zestien kernen, de flyers worden rondbezorgd en onze verkiezingsfilm DOEN draait op volle toeren. Nog anderhalve week en dan is het zover: op woensdag 19 maart mag u naar de stembus!

Als het goed is, weet u inmiddels dat u in Leudal ook D66 kunt stemmen. Vanaf het eerste moment dat bekend was dat we in Leudal gingen deelnemen, was ons doel namelijk: zorgen dat iedereen weet dat wij meedoen, dat iedereen weet dat wij er ook zijn! Als de mensen je niet kennen, is er weinig kans dat zij hun stem aan jou gunnen. Je moet je dus bekend maken.

De ambitie voor de komende vier jaar is helder. Dat stralen de posters en flyers ook uit: Voor vernieuwing en verjonging. De noodzaak voor een nieuwe partij in Leudal is groot. Het oude denken moet doorbroken worden. Een frisse blik is gewenst.

Wel is het als nieuwe partij een nadeel dat je niet in alle dossiers ‘zit’ op een manier zoals de zittende raadsleden en partijen dat zitten. Berichten via de media volgen is toch iets anders dan de vaak ingewikkelde raadstukken grondig doornemen. En dat geldt ook zeker voor mij persoonlijk. Natuurlijk keek ik voorheen ook raadsvergaderingen en las ik het lokale nieuws, maar dan toch ietsje minder intensief en ook niet met het idee ‘dat ik er iets mee moest’. Sinds we afgelopen zomer bezig zijn met de voorbereidingen op onze deelname, ben ik alles veel intensiever gaan volgen. Ineens moet je alle informatie ‘opslaan’ en er een politieke duiding aan geven. Je kunt nergens meer ‘geen mening’ over hebben!

Enja, toch kan het af en toe gebeuren dat je iets écht niet weet. Zoals laatst op de debatavond van het MKB en de agrarische sector in Baexem, waar we als politieke partijen  vragen kregen uit de zaal. Alle lijsttrekkers kregen de vraag wat zij gingen doen voor de beschikbaarheid van glasvezel in het buitengebied. Natuurlijk heb je daarvan gehoord en weet je wat het inhoudt, maar wat je daar als politieke partij mee kon doen: ik kon dat even niet plaatsen… Dan is het beter om niets te zeggen. Ik heb gewoon gezegd: hier is de expertise nog ontoereikend. Beter eerlijk zeggen dat je iets niet weet, dan onzin verkopen of iets zeggen wat je toch niet waar kunt maken…

Het valt me trouwens wel op dat ‘de politiek’ forse kritiek krijgt van burgers. Deels is dat niet meer dan terecht. In Leudal is heel wat fout gegaan… En dat heeft zijn doorwerking op het vertrouwen van mensen in de lokale politiek. Maar aan de andere kant denk ik soms ook: kritiek geven is makkelijk, maar kom ook vooral zelf met constructieve ideeën! De tijd dat politici de lakens uitdeelden, is voorbij. Burgers kunnen nu op een heel aantal beleidsterreinen het heft in eigen handen nemen en zelf met voorstellen komen. En als die voorstellen goed zijn, dan steunt D66 Leudal die!

De komende jaren moeten we echt de beweging maken naar meer burgerparticipatie. Mensen die zelf een gemeenschapshuis of zorginstelling ‘runnen’ of mensen die zelf initiatieven ontplooien voor het verbeteren van de leefbaarheid in hun kern. Dat werkt beter dan een overheid die voorschrijft hoe het moet. Ook moeten we de inwoners van Leudal eerder een stem geven in het ontwikkelen van gemeentelijke beleid of een referendum houden als het gaat over fundamentele keuzes. Ik denk dat we alleen zo de politiek echt weer dichter bij de burger kunnen brengen! De politiek dat bent ú ook zelf; ik hoop dat we dat over 4 jaar in Leudal (een beetje) bereikt hebben…

De komende week zijn er nog verschillende debatten waaraan D66 zal deelnemen. Ook daar zullen we nogmaals al onze standpunten uitdragen. En daarna ligt de bal bij u. Allereerst op 19 maart, waarbij u kunt kiezen uit de 8 partijen. En als het aan ons ligt, komt de bal daarna nog veel vaker bij u te liggen. Maar daar moet u dus eerst zelf nog even over beslissen. Wel zo democratisch!

Laatst gewijzigd op 11 september 2018