Steun ons en help Nederland vooruit

Weblog van lijsttrekker Rens Raemakers – februari 2014

DSC05085We doen mee! Het is definitief! Op 19 maart kun je stemmen voor lijst 8, D66!

Het was nog een heel gedoe hoor, die inschrijving. Een waarborgsom. Toestemming van D66 landelijk. Voor het gebruiken van de naam, maar ook voor het machtigen van de lijstindiener. Toestemming van alle kandidaten. Kopieën van de ID’s van alle kandidaten. Voor én achterkant. Minimaal twintig ondersteuningsverklaringen. Ook weer met kopie van ID, voor én achter. Op het gemeentehuis te tekenen. Onder het toeziend oog van een ambtenaar, anders was het niet geldig.

Aan dat soort bureaucratie ergert menig burger zich dood. Natuurlijk is deze procedure ook ergens goed voor; dat zie ik ook wel in. Zij dient ervoor te zorgen dat ‘de partij voor de kikkervisjes’ niet mee kan doen. Ook stelt het een bepaalde drempel en voorkomt het dat er oneindig veel partijen meedoen.

Dat werkt overigens niet altijd. In Roermond doen 13 partijen mee. In een stad als Rotterdam zelfs 17. En ook in Leudal is er met 8 partijen al meer dan genoeg keus. Ik snap het als mensen vragen: is er in een relatief kleine gemeente als Leudal dan zoveel verschil in standpunten?

Soms valt dat best mee. Ik was laatst bij het debat van de seniorenverenigingen in Nunhem. Het kwam geregeld voor dat John vd Beuken (CDA) of Joerie Minses (RO) wat zei, en dat ik dacht: daar ben ik het eigenlijk best mee eens. Of toen Piet Verlinden (SV) iets zei over het regionaal vervoer, dacht ik: hè verdorie, dat wilde ik nou precies zeggen! Vlak daarna kreeg ik de beurt en moest ik improviseren. Want ik kon natuurlijk niet exact hetzelfde zeggen als de vorige spreker…

Maar er zijn ook verschillen tussen de partijen. In manier van politiek bedrijven. In mensbeeld. En in praktische standpunten. Over die eerste twee moet je het in de campagne niet hebben. Althans, je moet er andere partijen niet op aanvallen. Laat iedereen zijn eigen stijl en visie hebben; dat is ieders goed recht. Voer de discussie over de standpunten: over het subsidiebeleid, het buitengebied en de Wmo-zorg. En dan blijkt dat er altijd wel twee (of meer) tegengestelde meningen zijn. Het is goed als die middels een debat bekend raken.

Toch zijn de gemeenteraadsverkiezingen in een plattelandsgemeente als Leudal ook vooral een beautycontest; laten we daar gewoon eerlijk over zijn. Die kent die, en die stemt op die. Denken dat het alléén om inhoud gaat, is naïef.

En is dat erg? Niet per se. Gemeenteraadsleden worden geacht de inwoners van de gemeente te vertegenwoordigen. Dan is het ook handig als die inwoners zich vertegenwoordigd voelen. Dat doen ze bij voorkeur bij iemand die ze vertrouwen. Die ze kennen, of waar ze zich mee kunnen identificeren. En ook wel die ze capabel of interessant achten. Wij hebben ons uitgeroepen tot ‘de vernieuwers en de verjongers’. Misschien erg simpel, maar wel hard nodig. Los van alle inhoud, denk ik dat een nieuwe partij in de raad op zichzelf al heel wenselijk is.

En omdat ik toch nog even graag over die inhoud heb, hierbij vier redenen om op 19 maart D66 te stemmen. Het zijn de vier redenen van DOEN: Democratie, Onderwijs, Eigen Kracht en Natuurbehoud. Benieuwd wat we er precies mee bedoelen? Lees ons verkiezingsprogramma!) Spreekt het je aan? Dan weet je wat  je op 19 maart moet DOEN!

Reageer op dit bericht

U kunt met dit formulier reageren op het bovenstaande bericht. Reacties zullen geplaatst worden onder de naam die door u is opgegeven.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 11 september 2018